Μπείτε τώρα στην κοινότητα μας

Θέλετε να μάθετε περισσότερα ακόμα για εμάς;

ΓΙΑΤΙ TAE KWON DO ?

Τα σημεία υπεροχής του  TAE KWON DO καθορίζονται:
Από τη ίδια την ετυμολογική και φιλοσοφική ερμηνεία των συνθετικών της ονομασίας του

 • ΤΑΕ: πόδι ή χτύπημα με το πόδι KWON: χτύπημα με το χέρι  Αποτελούν τη φυσική όψη του Tae-Kwon-do
 • DO: τρόπος ζωής. Είναι η φιλοσοφική βάση του Tae-Kwon-do. Σχετίζεται με το μυαλό, το οποίο κυβερνάει το σώμα. 
 • Το Tae - Kwon μαζί με το Do συμβολίζουν την αρμονική συνύπαρξη σώματος και πνεύματος.

Αυτό το ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, ασκείται και αναπτύσσεται ταυτόχρονα, μέσα από την υπάρχουσα μεταξύ των δύο παραγόντων αλληλεπίδραση. 
Από τις ίδιες τις αρχές του Κώδικα Ηθικής, όπως τις καθόρισε ο ιδρυτής της πολεμικής τεχνικής  ΤΣΟΙ ΧΟΝΓΚ ΧΙ και διδάσκονται στο πέρασμα των αιώνων 
Ευγένεια (Γε Ούι): άγραφος κανόνας σαν μέσο για τη φώτιση των ανθρώπινων όντων, διατηρώντας ταυτόχρονα την  κοινωνία αρμονική.
Ακεραιότητα (Γιομ Τσι): Ο καθορισμός σωστού – λάθους  και η  συνείδηση της ενοχής σε περίπτωση λάθους.
Επιμονή (Ιν Νάε): η ευτυχία και η ευημερία έρχεται σ΄ αυτόν  που θέτει στόχους και επιμένει συνεχώς σ΄ αυτούς. 
Αυτοέλεγχος (Γκουκ Γκι). Η απώλεια του αυτοελέγχου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Σύμφωνα με το Λάο-Τζου «ο όρος δυνατότερος αφορά περισσότερο αυτόν που νικά τον εαυτό του και λιγότερο κάποιον άλλον».
Ακατάβλητο Πνεύμα (Μπαεκιούλ Μπουλγκούλ ): Ταπεινή και ειλικρινή συμπεριφορά  σε όλες τις περιστάσεις, αντιμετώπιση αδικίας με ακατάβλητο πνεύμα και χωρίς φόβο ή δισταγμό ανεξαρτήτως μεγέθους ή αριθμού αντιπάλου.
Από τις ίδιες τις αρχές του των τεχνικών , όπως τις καθόρισε ο ιδρυτής της πολεμικής τεχνικής  ΤΣΟΙ ΧΟΝΓΚ ΧΙ και διδάσκονται στο πέρασμα των αιώνων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις όλες οι κινήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να παράγεται η μέγιστη δύναμη σύμφωνα    με τις επιστημονικές μεθόδους και την αρχή της κινητικής ενέργειας ( Θεωρία του Νεύτωνα)    
Οι αρχές που αφορούν τις τεχνικές είναι τόσο ξεκάθαρες που ακόμα και ένας άσχετος από το TAEKWON – DO  να είναι ικανός να διακρίνει τη σωστή από τη λανθασμένη κίνηση.
η απόσταση και η γωνία κάθε κίνησης πρέπει να ορίζεται με ακρίβεια για να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη επίθεση και άμυνα.

 • ο σκοπός και ο τρόπος κάθε κίνησης πρέπει να είναι ξεκάθαρος και απλός για να διευκολύνεται η διδασκαλία και η μάθηση πρέπει να αναπτύσσονται σωστές μέθοδοι διδασκαλίας ώστε όλοι νέοι και γέροι, άνδρες και γυναίκες να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα του TAEKWON – DO  πρέπει να επινοούνται σωστές αναπνευστικές μέθοδοι ώστε να αυξάνεται η ταχύτητα κάθε κίνησης και να μειώνεται η κούραση  η επίθεση πρέπει να γίνεται εναντίον κάθε ζωτικού σημείου του σώματος ,η άμυνα  πρέπει να γίνεται ενάντια σε κάθε είδος επίθεσης  από επιθετικά εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται (αν χρησιμοποιούνται) μόνο εκείνα που χρησιμεύουν για την κάλυψη μερών του ανθρώπινου σώματος.
 • κάθε κίνηση είναι εύκολη στην εκτέλεση της και έτσιί επιτρέπει στον μαθητή να απολαύσει το TAE KWON  DO και σαν άθλημα και σαν δημιουργία. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αποφυγή των τραυματισμών και στη δημιουργία καλής υγείας
 • κάθε κίνηση πρέπει να είναι αρμονική και ρυθμική ώστε το TAEKWON – DO να είναι και αισθητικά ευχάριστο
 • κάθε κίνηση στα Χιόνγκ ,πρέπει να σέβεται την προσωπικότητα και τον πνευματικό  χαρακτήρα του προσώπου από το οποίο το Χιόνγκ πήρε την ονομασία του.

Συνεπώς :

 • Η καλλιέργεια και ανάπτυξη του πνεύματος, του ήθους και η διάπλαση του χαρακτήρα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι μικροί αθλούμενοι να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και να διακριθούν και ως μέλη της κοινωνίας.
 • Η  φιλοσοφία του Tae-kwon-do επηρεάζει θετικά και συνετά τη συμπεριφορά των νεαρών αθλούμενων μέσα κι έξω από τους χώρους άθλησης. 
 • Με το Tae-kwon-do αναπτύσσονται κίνητρα, τα οποία συμβάλουν στην απόκτηση όλων εκείνων των πνευματικών και ηθικών εφοδίων, με τα οποία οι νέοι εντάσσονται με επιτυχία στον ωραίο αλλά και δύσκολο αγώνα της ζωής.
 • Το Tae-Kwon-Do είναι μια μοντέρνα πολεμική τέχνη που χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες και δυναμικές του κινήσεις. Κυρίως χρησιμοποιούνται τα πόδια παρά τα χέρια. 
 • Η σε μεγαλύτερη ποσοστό χρήση των ποδιών, στο Tae-kwondo, σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες, το κάνει πιο αποτελεσματικό, διότι τα πόδια και πλέον ισχυρά είναι, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλια έχουν, απ' ό,τι τα χέρια.
 • Προσκόλληση σ΄ αυτές τις βασικές αρχές είναι αυτό που κάνει το TAEKWON – DO μία πολεμική και αισθητική τέχνη, μια επιστήμη ένα άθλημα

Επιπλέον  :
Ως Ολυμπιακό άθλημα δίνει τη δυνατότητα μοριοδότησης των αθλητών που πετυχαίνουν διακρίσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ – ΤΕΙ